Bevezetés az alkalmazott informatikába 

 2007/2008. év - 2. félév 

Szövegszerkesztés

* Kérdés, észrevétel   Ő Vissza   

Összes kinyitása/becsukása

Feladat: Brosúra készítése építészstúdiók bemutatásához.

 1. Keresse meg az Interneten néhány kedvenc magyar vagy külföldi építészének weblapját, és válassza ki 8-10 munkájukat. Készítsen Wordben egy táblázatot négy oszloppal (Iroda, munka, rövid leírás, jellemző kép), és töltse fel a táblázat sorait az Internetről kimásolt szövegekkel és képekkel. Hogyan?

  Néhány weblapjavaslat:

  Az építészstúdiók weblapja gyakran Flash alapú, a képeket ezekről gyakran csak a képernyő "lefényképezésével" lehet lemásolni. A Ctrl-PrintScreen gomb a vágólapra másolja az aktuális képernyőképet, ami után a Wordbe beilleszthető, és a képkivágás módosításával ki lehet takarni a felesleges részeket.

  Egy lehetséges megoldás

 2. Egy új dokumentumban készítse el a brosúra egy lapját az alábbi minta alapján úgy, hogy a megfelelő függőleges és vízszintes keretvonalak pontosan illeszkedjenek egymáshoz. Hogyan?

  A feladat megoldható táblázattal és szövegdobozokkal is. A pontos illeszkedéshez mindkét esetben érdemes a belső margókat 0-ra állítani: táblázatnál Táblázat tulajdonságai> Táblázat fül> Beállítások gomb, Table Properties> Table fül> Options gomb; szövegdoboznál Szövegdoboz formázása> Szövegdoboz fül, Format Text Box> Text Box fül. Táblázat esetében a függőleges és vízszintes illeszkedések egyszerűen biztosíthatók, szövegdoboznál a Szövegdoboz formázása> Elrendezés fülön a Bővebb gomb megnyomásával adható meg a bal felső sarok pozíciója, és a Szövegdoboz formázása> Méret fülön a szélesség és a magasság.

  Egy lehetséges megoldás

 3. A brosúra mintalapjából készítsen körlevélsablont, és a körlevél funkcióval készítse el a brosúra összes lapját. Hogyan?

  Az Eszközök> Körlevelek> Körlevél varázsló menüponttal indítsa el a körlevél készítést.

  1. Az első lépésben a körlevél típusát kell kiválasztani. A levél formátum esetén a minden munka új oldalra fog kerülni.
  2. A második lépésben kiválasztjuk, hogy az aktuális dokumentum lesz a sablon.
  3. A harmadik lépésben hozzárendeljük az adatforrást, ez most az első pontban létrehozott táblázatot tartalmazó dokumentum.
  4. A negyedik lépésben elhelyezzük a táblázat fejléceit a sablonban (ha nem készített fejlécsort a táblázathoz, akkor most a fejlécek beillsztése előtt hozza létre: jelölje ki a legelső sort, majd jobb klikk> Új sor beszúrása). Törölje ki a mintából az Iroda nevét, kattintson a További elemek linkre, és szúrja be az Iroda nevét tartalmazó fejlécet. Ismételje meg a többi fejléccel is. Az összefésülés után ezek helyére kerül a tényleges szöveg vagy kép.

   A bal alsó sarokban a sorszám elhelyezéséhez válassza az Beszúrás menü> Mezők ablakában a MergeRec mezőt, ez minden lapra az aktuális sorszámot fogja elhelyezni.
  5. Az ötödik lépésben megnézhető az összefésülés eredménye, és a << valamint a >> gombokkal végignézhető az eredmény. A képek jó elhelyezéséhez érdemes úgy módosítani az eredetiket, hogy eleve kitöltsék a végleges helyen rendelkezésre álló helyet, azaz mindegyik pontosan pl. 15 cm széles legyen, de persze nem lehetnek magasabbak, mint a szövegdoboz (pl. 9,6 cm). Ha magasabbak lennének, akkor csökkenteni kell a szélességüket (emiatt jó, ha a szövegdobozon belül a kép jobbra van igazítva), vagy a képkivágás módosításával csökkenteni kell a magasságot. Ezeket a módosítások az eredeti táblázatban végezzék el, az eredmény rögtön látszani fog az összefésült dokumentumban.
  6. A hatodik lépésben legyárthatjuk a "körlevelet": a Nyomtatás gomb rögtön a nyomtatóra küldi az eredményt, de ehelyett inkább az egyes levelek szerkesztése gombbal egy új dokumentumba kérjük az összefésülést. Az így elkészült dokumentum már független az adatforrástól és a sablontól, ezért lapjai egyesével szerkeszthetők.

  Egy lehetséges megoldás