Új építész-informatika labor

Műegyetem rakpart 3. K. II. 217.
Átadás: 2013. február 15, péntek, 10:00 [Meghívó] [Program] [Fényképek]

Laborok

Fotó: Philip János, BME

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem K épületében megújult építész-informatikai labor kerül átadásra 2013. február 15-én. A fejlesztés az Építészmérnöki Kar története során egyedülálló támogatási formában, Frendl Ervin építészmérnök nagyvonalú, 32 milliós magánadományának segítségével valósult meg.
A labor három klimatizált Duna parti teremből áll, termenként 21-21 db nagy teljesítményű CAD munkaállomással és 23 colos monitorral felszerelve. Ez a kiépítés lehetővé teszi, hogy a gyakorlati órákon a korábbi kettő helyett minden gépnél csak egy hallgató dolgozhasson.
A terveket az egyetem oktatói készítették, a belső bútorozás ergonómiai és funkcionális szempontból egyaránt említésre méltó megoldásával.

Építész-informatika oktatás

Laborok

Fotó: Philip János, BME

A laboratórium szervezetileg az Építészeti Ábrázolás Tanszékhez tartozik, amely az építész hallgatók informatika oktatását látja el. E tantárgycsoportnak az oktatása közel harminc éves múltra tekint vissza a tanszéken. Már a személyi számítógépek megjelenése előtt Primo gépeken a háromdimenziós számítógépes megjelenítés alapjait gyakorlatban bemutató tantárgyat lehetett felvenni. A tanszék honlapja az egyetemen másodikként 1995. április 15-én került az Internetre. A PC-k megjelenése után pedig először az építő-építész közös laborban, majd az önálló kari laborban folyt az oktatás.
Az Építészeti Ábrázolás Tanszék a kar anyagi lehetőségeinek függvényében többször is cserélte a számítógép parkot, a folyamatosan megújuló tananyag követi az információs technika fejlődését, és a tananyag elsajátítását a tanszéki oktatók által fejlesztett elektronikus jegyzetek segítik. A Tanszék honlapja: www.epab.bme.hu
Az új labor azonban minőségi ugrást jelent az Építészmérnöki Kar életében. Végre minden hallgatónak külön gép jut! A számítógépes tárgyak oktatása egy helyre és egy szintre került, közel a többi kari tanteremhez és tanszékhez. A technika (termek, számítógépek, kiszolgálók) használható multimédiás prezentációkra, konferenciák, tanfolyamok lebonyolítására, B-learning formájú távoktatásra is. A nagy sávszélességgel hálózatba kötött gépek alkalmasak arra, hogy a nagy erőforrásigényű alkalmazásokat a hallgatók az "egyetemi felhőben", virtualizálva, távolról is használhassák.

Pénzügyi források

Laborok

Fotó: Philip János, BME

A labor a "K" épület Duna parti szárnyában kapott helyet, ahol korábban az Alkalmazott Biotechnológia és Élelmiszertudományi Tanszék vegyészlaborja működött. Az átalakítás mintegy 66 millió forintba került, amelyhez a termek felújítására az Építészmérnöki Kar 15 milliót és az Építészeti Ábrázolás Tanszék 2 milliót adott. A külső nyílászárók felújításához az Egyetem 1,5 millióval járult hozzá. A termek klímatizálását az Egyetemi Hallgatói Képviselet (www.ehk.bme.hu) 3 millió forintos hozzájárulása tette lehetővé.
A laborok bútorozása, számítógépek beszerzése és a hálózati infrastruktúra és szerverpark kialakítása a néhai Frendl Ervin építészmérnök nagylelkű 32 millió forintos magánadományának és a Graphisoft Zrt. 5 millió forintos szakképzési hozzájárulásának köszönhető. A Frendl Ervin végakaratát felesége Frendl Ilona kezeli, és a Hazai Korszerű Építészmérnök Képzésért Alapítvány (www.hkeka.bme.hu) bonyolítja.

A labor felszereltségeHallgatói munkahelyek

Tanári munkahelyek és multimédia

Háttérinfrastruktúra

Tervezők, kivetelezők, szállítók

Kari beruházási projektfelelős

Informatikai, oktatástechnológiai rendszerterv

Építész-tervezők

Kivitelezők

Szállítók

Informatikai rendszer-építés, beüzemelés

 

Laborok

Fotó: Philip János, BME